tvrz Stolany

Nová tvrz
První zmínka o vsi z r. 1229 (majetek opatov. kláštera). Mezi l. 1568 a 1577 Václav Plesl Heřmanský ze Sloupna postavil novou obdélnou dvoupatrovou renesanční tvrz. V r. 1608 ji Jan Berka z Dubé spojil s panstvím Heřmanův Městec. Po r. 1658 se tvrz neuvádí. Zachovaly se původní sklepy pod budovou.
Graficke pismenko První zmínka o vsi je z roku 1229, kdy byly Stolany majetkem opatovického kláštera. Po husitských válkách byly často dávány do zástavy. Roku 1523 vytvořil Buriána Anděl z Ronovce ze Stolan a části Čejkovic samostatný statek a ve Stolanech si postavil tvrz poprvé zmíněnou při prodeji panství Pernštejnům roku 1546. Již o čtyři roky získal Burián statek zpět a po jeho smrti roku 1568 přešel na jeho dceru a jejího manžela Václava Plesla Heřmanského ze Sloupna. Stará tvrz zřejmě nevyhovovala a již roku 1577 jsou ve Stolanech zmiňovány tvrze dvě. Po Václavově smrti roku 1603 kvůli nezaplaceným daňovým povinnostem přechází tvrz na krále Rudolfa II., ...
Petr Nožička, čerpáno z:Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI., Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 3.2. 2015