Kostel sv. Petra a Pavla postaven v letech 1673 - 1675. Nedlouho po požáru obnoven. V interiéru kostela křtitelnice, hrobka faráře Fischera a hraběte Antonína Braidy s jeho rodinou. Za kostelem na bývalém hřbitově stojí ve zdi kaple.
Kostel sv. Petra a Pavla v Penčicích
© Pavel Vítek 09/2014
Graficke pismenko Vesnice Penčice je místní část okresního města Přerov. Nachází se 7 km severně od Přerova. Prochází zde silnice II/436 vedoucí z Přerova do Tršic. Obcí prochází cyklostezka č. 5 vedoucí z brněnských Zábrdovic, přes Přerov na polské hranice u Hlučína a také cyklostezka nazvaná Pobečví. Kostel sv. Petra a Pavla stojící na malém návrší v severní část obce a díky své poloze je nepřehlédnutelnou dominantou obce.

popis

První zpráva o Penčicích pochází z roku 1141. První zmínka, že se Penčice staly sídlem farnosti, pochází z roku 1418. Kostel sv. Petra a Pavla, který stojí v obci na návrší byl, postaven v letech 1673 - 1675. Později jej postihl požár, zanedlouho však byl opraven. Uvnitř kostela se nachází křtitelnice z vápence, hrobka faráře Fischera a hraběte Antonína Braidy s jeho rodinou. Po stranách schodiště do kostela se nacházejí dvě barokní sochy,

Přerov  (PR)
    Přerov XIII - Penčice