Novobarokní kostel nahradil r. 1905-6 zbořenou nevyhovující gotickou svatyni. Upravován v l. 1923, 1934, 1971-1973, 1979-1985 a 2004-2008. Neorientovaná stavba s lodí ve tvaru kříže, hranolovou věží v průčelí a odsazeným půlkruhem zakončeným závěrem s pravoúhlými přístavky sakristie po stranách.
Kostel Narození Panny Marie v Tršicích
© Pavel Vítek 09/2014
Graficke pismenko Obec Tršice najdeme 10 km severně od Přerova, 12 km východně od Olomouce a 13 km severozápadně od Lipníku nad Bečvou. Nevede tu žádná železniční trať a obcí prochází pouze silnice II. a III. třídy. Kostel Narození Panny Marie najdeme v centru obce na náměstí. Vysoká kostelní věž je nepřehlédnutelná.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1282. První zmínky o kostele pocházejí z roku 1385. Roku 1642 byl kostel vypálen Švédy a částečně pobořen. Při opravách roku 1662 dostal kostel barokní vzhled. Roku 1758 vypálili a zpustošili kostel i věž Prusové. Kostel byl znovu obnoven roku 1761. V roce 1839 shořela šindelová střecha, která byla posléze v roce 1885 pokryta břidlicí. V roce 1889 byl kostel opět opraven. I když byl památkově cenný,

popis

Kostel Narození Panny Marie v Tršicích je 45 metrů dlouhý, obdélníkového půdorysu s půlkruhově ukončeným kněžištěm. Střecha je valbová, s polygonálním sanktusníkem na hřebenu. Fasády jsou prolomeny půlkruhově zaklenutými kruhovými okny s profilovanými šambránami. V průčelí kostela stojí hranolová věž ukončená cibulovou bání, ve vrcholu s makovicí a křížkem. Půlkruhově zaklenutým podvěžním portálem je veden hlavní vchod do kostela, nad nímž je

Olomouc  (OL)
    Tršice