Hrady.cz
Barokní kostel z let 1639 -1642 na základech gotického hornického kostela ze 14. století; první zmínka o něm je z roku 1319. Poškodila jej povodeň 1635, požár 1662 a povodeň 1714. V polovině 19. století byl kostel zkrácen při budováním mostu přes řeku Sázavu. Současnou fasádu získal v roce 1890.
© Milan Caha 11/2014
Graficke pismenko Barokní přestavba kostela z let 1639 až 1642 na základech gotického hornického kostela sv. Kateřiny ze 14. století. Dobu založení původního kostela neznáme, první písemná zmínka o něm je z roku 1319. Ke kostelu patřil špitál uváděný v listině z roku 1397. Od založení kostela kolem něj býval hřbitov, na kterém se pohřbívalo do josefínských reforem v 18. století. Kostel téměř zničila velká povodeň roku 1635, poškodil jej i požár roku 1662 a další povodeň roku 1714. V polovině 19. století byl kostel zkrácen v souvislosti s vybudováním kamenného mostu přes řeku Sázavu. Současnou fasádu získal v roce 1890. Kostel sv. Kateřiny není v současné době přístupný veřejnosti, pravidelné bohoslužby se v něm neslouží.