Moje místa 0
Smírčí kříž v Potvorově má registrační číslo 1745 a stojí u silnice ze Žihle vedle novověkého kříže. Není znám důvod jeho zhotovení
Graficke pismenko Smírčí kříže se objevují hlavně na místech osídlených již ve středověku, kromě Prahy a jejího okolí kde jich je, pro velkou stavební činnost, málo. Oblasti ve středověku liduprázdné, např. centrální Šumava, kamenné kříže nemají. Nejvíce křížů je v Karlovarském a Plzeňském kraji a v bývalém okrese Plzeň-sever je nejvíc křížových kol. Kříže bývají zhotoveny z jednoho kusu kamene, někdy s řemeslným fortelem, jindy ne. Obvykle stojí na místě, kde se stal nějaký zločin a pachateli bylo uloženo podle tzv. smírčího práva jej odčinit. Většinou bylo součástí nápravy i finanční vyrovnání s rodinou oběti. Potvorovský kamenný kříž má v centrálním registru číslo 1745 a není znám důvod jeho postavení.