Kaple sv. Antonína a Vendelína postavena v roce 1825. Zrekonstruována r. 2000 a po velké vichřici v roce 2005.
Kaple sv. Antonína a Vendelína v Čelechovicích
© Pavel Vítek 09/2014
Graficke pismenko Obec Čelechovice leží 16 km jihovýchodně od Olomouce a 9 km severozápadně od Přerova. Obcí prochází pouze silnice nejnižší třídy, nevede zde žádná železnice. Kapli sv. Antonína a Vendelína najdeme u silnice v centru obce.

popis

První písemná zmínka o obci Čelechovice je z roku 1234. Kaple sv. Antonína a Vendelína byla postavena v roce 1825. Kompletní rekonstrukcí prošla v roce 2000, ale v roce 2004 byla poničena tornádem, které postihlo celou vesnici. Tehdy na kapli spadly dvě lípy a téměř ji zničily. Kaple byla za pomocí dotace a finančních darů v roce 2005 kompletně zrekonstruována. Před kaplí stojí kamenný kříž, pocházející z roku 1861.