Moje místa 0
Barokní výklenková kaple Panny Marie se nachází v místě kde byla svedena první bitva třicetileté války a to v září 1618. Postavena v první polovině 18. století. Celkovou rekonstrukcí prošla po roce 1989.
Výklenková kaple Panny Marie v Bratčicích
© Pavel Vítek 11/2014
Graficke pismenko Bratčice se nachází 9 km jihovýchodně od Čáslavi. Obcí prochází jen silnice III. třídy. Ve vzdálenosti 1 km od obce vede silnice I/38, která spojuje Kolín a Čáslav s Havlíčkovým Brodem a Jihlavou. Železniční trať ani stanice na území obce nejsou. Nejbližší železniční zastávkou jsou Horky ve vzdálenosti 3 km, které leží na trati 230 vedoucí z Kolína do Havlíčkova Brodu. Obcí prochází cyklotrasa Čáslav – Schořov – Bratřice – Hostovlice. Kaple Panny Marie najdeme u cesty vedoucí z Bratčic do Potěh po pravé straně, asi 150 m od hřbitova.

historie

První písemná zmínka o Bratčicích pochází z roku 1223. Kaple Panny Marie se nachází v místě, kde byla svedena první bitva třicetileté války a to v září 1618. Přesný datum postavení kaple není znám. Víme však, že byla postavena v první polovině 18. století poté, co po sto letech od bitvy panství i s Bratčicemi koupila kněžna z Auerspergů a rozhodla se postavit na místě bitvy kapličku právě na památku padlých vojáků. Místo bylo vybráno vedle

popis

Výklenková kaplička Panny Marie je trojboká a pochází z 18. století. Základna je velká 3 x 2,25 m. Vysoká je 4 m. Po roce 1989 prošla celkovou rekonstrukcí. Byla opravena, zcela nově omítnuta a výklenky byly zaskleny a opatřeny otevíracími dřevěnými mřížemi.