Moje místa 0
Kostel postaven kol. r 1270, poprvé zmiňován v r. 1352. Presbytář a sakristie zbytkem pův. gotické svatyně, loď a věž z barokní přestavby r. 1716. Klasicistní úprava kostela cca 1825. Nad hlavním vchodem erb Thunů a socha sv. Václava. Před kostelem hřbitovní brána se sochami sv. Rocha a Floriána.
pohled od severozápadu
© Pavel Vítek 10/2014
Graficke pismenko Obec Chotusice leží 5 km na sever od Čáslavi a 12 km východně od Kutné Hory. Obcí prochází jen silnice III. třídy. Železniční trať ani stanice na území obce nejsou. Autobusové spojení je s Čáslaví. Obcí prochází cykloturistická trasa 0112 spojující Žehušice s Novými Dvory. Kostel sv. Václava najdeme na návsi v centru obce u silnice vedoucí do Žehušic a Kutné Hory. V těsné blízkosti obce je vojenské letiště, kde sídlí 21. základna letectva armády ČR. Nedaleko Chotusic leží Žehušice, kde kromě zámku najdeme známou oboru s bílými jeleny.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1142. Kostel byl založen sedleckými cisterciáky někdy kolem roku 1270, v pramenech je poprvé zmiňován v registru papežského desátku v roce 1352 jako farní. Z doby založení kostela je dochován podélný presbytář s hrotitým vítězným obloukem, s žebrovou křížovou klenbou, sanktuářem v jeho východní stěně a úzkým hrotitým okénkem nedaleko něj. Nad středověkým presbytářem je dnes věž. Při barokní přestavbě

popis

Kostel sv. Václava v Chotusicích je podélná orientovaná stavba s pravoúhlým zakončeným presbytářem a s hranolovou věží. V přízemí věže, v ose kostela, se nachází sakristie. Věž je v barokním stylu z doby přestavby kostela. Sakristie (původní gotický presbytář) je zaklenuta jedním polem křížové žebrové klenby s jednoduchým kruhovým svorníkem a různě tvarovanými klínovými konzolami. Při severovýchodním koutě je obdélný výklenek sanktuária lemovaný