Kaple zasvěcená sv. Rochovi, sv. Šebestiánovi, sv. Fabiánovi a sv. Rozarii Limanské postavena r. 1720 po veké morové epidemii. Opravami prošla r. 1822, 1840 a 1982. Drobná obdélná stavba s trojbokým závěrem, valeně klenutá, na střeše polygonální lucerna se zvonem z pol. 19. stol.
Kaple sv. Rocha, Šebestiána, Fabiána a Rozarie v Nelešovicích
© Pavel Vítek 09/2014
Graficke pismenko Obec Nelešovice leží 15 km jihovýchodně od Olomouce a 10 km severozápadně od Přerova. Obcí prochází pouze silnice nejnižší třídy, nevede zde žádná železnice ani žádná cykloturistická trasa. Nelešovickou kapli nalezneme na návsi v centru obce.

popis

První písemná zmínka o obci je z r. 1190. Nejstarší památkou v Nelešovicích je kaple z r. 1720. Je zasvěcená morovým patronům sv. Rochovi, sv. Šebestiánovi, sv. Fabiánovi a sv. Rozarii. Pověst o vzniku kaple říká, že při řádění cholery a moru se lidé utíkali k modlitbám, především k svatému Šebastiánovi. Když mor odezněl, postavili místní obyvatelé k uctění svatého v r. 1720 kapli. Opravována byla roku 1822, poté roku 1840 a také roku

Přerov  (PR)
    Nelešovice