Švamberk

panský dům
Panský dvůr z počátku 16. století, obsahující původně rezidenční pokoje vrchnosti. Byl několikrát upravován. Jako soukromý majetek byl v r. 1993 vrácen v restituci potomkům Dr. Holého - rodině Franků. Nynější majitel neznámý (2018). Objekt zdevastován.
Hlavní obrázek místa
pohled od západu na hlavní obytnou budovu, pozůstatek původní patrové švamberské rezidence z let 1613-15, dnes bohužel nejvíce postiženou
Dům Švamberk leží přibližně 2 km od městyse Ševětína směrem od Českých Budějovic na Prahu, v těsné blízkosti stavby dálnice.
Jaroslav Špiroch, 14.8. 2018

historie

Ve středověku zde stávala menší vesnice Stoječín, která zanikla za poděbradských válek. Pozemky pusté osady náležely k třeboňskému panství. Jan Jiří ze Švamberka zde založil „nový dvůr v Stoječíně“, který se od počátku nazýval Švamberkem. Práce započaly počátkem r. 1613 a k úplnému dokončení došlo během r. 1615. Stavbu provedl italský stavitel Hans Giler (Gillart) a tesař Michal Pryl z Třeboně. Podle zachované smlouvy tvořil dvůr čtverec o

Kronika obce Ševětín. Tvrze,hrady a zámky Českobudějovicka, Daniel Kovář, Historicko-vlastivědní spolek v Č.Budějovicích, 2011; Jaroslav Špiroch, 18.10. 2014

popis

Přízemní a patrové objekty, obklopující obdélné nádvoří, jsou výsledkem postupného stavebního vývoje probíhajícího od 17. do 20. století. Patrová obdélná budova, stojící uprostřed západního křídla, je pozůstatkem původní švamberské rezidence z let 1613-1615. Svědčí o tom mimo jiné části sgrafitového kvádrování, viditelné pod mladší omítkou na vstupním průčelí objektu. Ve staré navážce u Švamberka bylo nalezeno větší množství zlomků náročně

Tvrze,hrady a zámky Českobudějovicka, Daniel Kovář, Historicko-vlastivědní spolek v Č.Budějovicích, 2011; Jaroslav Špiroch, 23.10. 2014