Novorománský kostel na předměstí Českých Budějovic z let 1914-1915. Na hlavním oltáři obraz Oslavení sv. Jana Nepomuckého od známého malíře F. A. Maulbertsche (původně byl v kostele sv.Mikuláše na náměstí). Zachovalý, přístupný při bohoslužbách. V posledních letech zrekonstruován.
Severní strana kostela od severovýchodu
České Budějovice jsou statutární město a správní i kulturní metropole Jihočeského kraje. Nachází se v něm řada muzeí a historických památek a jsou výchozím bodem k výletům po celém kraji. Zmíněný kostel se nachází na Lineckém předměstí, směrem na Český Krumlov, Kaplici a hraniční přechod Dolní Dvořiště.
24.4. 2020

historie

Novorománský kostel sv. Jana Nepomuckého z let 1914-1915. Stavbu provedl Antonín Procházka podle projektu architekta Antona Mőllera. Kostel je trojlodní plochostropou bazilikou s příčnou lodí vloženou před chór s půlkruhovou apsidou na východní straně. Před západní průčelí je předsazena vysoká hranolová věž. Na hlavním oltáři je obraz Oslavení sv. Jana Nepomuckého od Franze Antona Maulbertsche (autor nástropní malby Lenního sálu na zámku

UPČ,sv.první, kolekt.aut.,nakl.Academia,1977, Encyklopedie Č.Budějovic 1998, Jaroslav Špiroch, 17.10. 2014
     České Budějovice  (CB)
    České Budějovice