Jednoduchá obdélná kaple s polookrouhlým závěrem zřízena r. 1874 přestavbou staré kontribuční sýpky. R. 1876 přibyla do kaple stará křížová cesta a r. 1889 socha Panny Marie Lourdské od tyrolského řezbáře Demetze. Čekyňští chtějí od r. 1940 vystavět novou kapli, doposud nerealizováno.
Kaple Panny Marie v Čekyni
© Pavel Vítek 09/2014
Graficke pismenko Obec Čekyně je místní částí statutárního města Přerov. Leží 4,5 km severně od Přerova. Prochází zde silnice II/436 vedoucí z Přerova do Tršic. Obcí vede cykloturistická trasa č. 5 vedoucí z přerovského Předmostí do Tršic. Kapli Panny Marie najdeme v centu na návsi obce u odbočky cesty vedoucí k zámku.

popis

První zmínka o vsi pochází z roku 1318. Kaple Panny Marie byla zřízena roku 1874 přestavbou ze zrušené barokní kontribuční sýpky. Roku 1876 byla do kaple darována stará křížová cesta z Předmostí u Přerova. V kapli byla dne 23. října 1889 posvěcena socha Panny Marie Lourdské. Tu si čekyňští objednali u Ferdinanda Demetze, řezbáře v Grödenu v Tyrolsku. Od r. 1926 je arcibiskupskou konzistoří povoleno sloužit v čekyňské kapli mši svatou.

Přerov  (PR)
    Přerov VII - Čekyně