Moje místa 0
Barokní zděná kaple byla postavena r. 1718 náhradou za dřevěnou svatyni z roku 1660. Počátkem 21. století prošel rekonstrukcí jak exteriér tak interiér kaple. V kapli obraz P. Marie z r. 1726. Bohoslužby se konají na svátek sv. Antonína. U kaple stojí socha sv. Augustina z roku 1810.
Kaple sv. Antonína Paduánského v Sobíškách
© Pavel Vítek 09/2014
Graficke pismenko Obec Sobíšky leží 7 km severně od Přerova. Vesnicí prochází pouze silnice III. třídy vedoucí z Prosenic přes Sobíšky do Penčic. Kapli sv. Antonína Paduánského najdeme na západním konci obce, při silnici vedoucí do Zábeštní Lhoty.

popis

Nejstarší písemná zmínka o Sobíškách pochází z roku 1275. Kaple sv. Antonína Paduánského byla postavena roku 1660, tehdy asi ještě dřevěná. Roku 1718 byla přestavěna v barokním slohu, ale již zděná. V roce 1992 byl do věže umístěn původní zvon. Rekonstrukcí prošla kaple počátkem 21. století. Kromě rekonstrukce vlastní stavby byl zrekonstruován i její interiér, včetně oltáře, lavic a kůru. Kaple obsahuje darovaný obraz Panny Marie z roku 1726 a