Moje místa 0
Na hřbitově v obci Vacanovice vystavěna roku 1930 Betlémská kaple. Jde o významnou památku obce. Výstavba kaple byla financována z prostředků získaných z darů od občanů.
Kaple sv. Praxedy ve Vacanovicích
© Pavel Vítek 9/2014
Graficke pismenko Vacanovice je malá vesnice, část obce Tršice. Nachází se asi 3 km západně od Tršic a 17 km jihovýchodně od Olomouce. Kaple sv. Praxedy stojí v centru obce na návsi.

historie

Panna Sv. Praxeda byla dcera senátora Pudense a měla sestru Pudenciánu. Rodina byla velmi zbožná, když víru do domu údajně přinesl sám sv. Petr. Sv. Praxeda navštěvovala vězněné křesťany a starala se o pohřby umučených. Pohřbena byla v římských katakombách před rokem 491, což dokládá nápis o založení baziliky s jejím jménem. Atributy sv. Praxedy jsou almužna, nádoba s houbou a krví mučedníků.
    Ivo Rozehnal , 1.10. 2014

popis

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1353. Původní název obce byl Vacenovice a vyskytuje se ve 14. století. Později se ujalo jméno Vacanovice. Kaple sv. Praxedy stojí na návsi. Vystavěna i vysvěcena byla v roce 1771. Roku 1967 byla provedena renovace fresky umístěné uvnitř kaple. Renovaci provedl akademický malíř František Mayerhoffer z Prahy.