Hřbitov byl založen v roce 1839 nad obcí Pražák, velmi daleko od centra Vodňan. Dochovalo se na něm cca 150 náhrobků, nejstarší čitelný je z roku 1848. Poslední pohřby roku 1942. Toho roku zde židovská komunita zanikla, její členové byli deportováni do Terezína. Hřbitov je volně přístupný.
© Milan Caha 07/2014
Graficke pismenko Hřbitov Židovské náboženské obce Vodňany byl založen v roce 1839 nad obcí Pražák, velmi daleko od centra Vodňan. Dochovalo se na něm cca 150 náhrobků, nejstarší čitelný náhrobek je z roku 1848. Poslední pohřby se zde konaly roku 1942. Toho roku zdejší židovská komunita zanikla, Židé z Vodňan a okolí byli deportováni do ghetta v Terezíně.
Milan Caha (zdroj: Rozkošná, Blanka, Jakubec, Pavel. Židovské památky Čech. 1. vyd. Brno: Era, 2004), 30.9. 2014

židovské památky
     Strakonice  (ST)