Místo původní kaple, která r. 1778 shořela, byla z darů místních obyvatel postavena v roce 1781 na půdorysu protáhlého osmiúhelníku kaple nová, stejného zasvěcení. Před kaplí kříž s Ježíšem Kristem z 19. stol.
Kaple sv. Floriana v Lipňanech
© Pavel Vítek 09/2014
Graficke pismenko Lipňany jsou část Tršice. Nacházejí se 12 km jihovýchodně od Olomouce a 2 km jihozápadně od Tršic. Obcí prochází jen silnice III. třídy, ani železnice v blízkosti nevede. Obcí prochází cyklotrasa č. 6061 vedoucí z Tršic do Grygova a Blatce. Kapli sv. Floriána najdeme v centru obce na návsi.

popis

První písemná zpráva o obci pochází z roku 1281. Původní kaple, která v obci stála, pocházela z roku 1711 a byla rovněž zasvěcena sv. Floriánovi. Poté, co v roce 1778 lehla popelem, byla nedaleko od této kaple v roce 1781 postavena kaple nová. Tato kaple byla vystavěna z darů a příspěvků lipňanských obyvatelů. Před kaplí postaven koncem 19. stol. kříž s Ježíšem Kristem. V roce 1998 proběhla jeho generální oprava.