Kostel sv. Bartoloměje postaven v letech 1938-1939 na základech původní kaple ze 16. stol. podle plánů architekta Klaudia Madelmayera.
© Ivo Rozehnal, 09/2014
Graficke pismenko Kostel v Želči má svého předchůdce v kapli sv. Bartoloměje ze 16.století, která zaujala místo na návsi obce. Kaple byla r. 1785 upravena zásluhou faráře K. Baumanna. Obec tehdy patřila do vyškovského kraje a farnost do brněnské diecéze. To se změnilo až r. 1862, kdy byla přeřazena do sféry olomouckého vlivu. Následující rok zde vzniká první farnost. Přestavba nevyhovující kaple v prostorný kostel se však uskutečnila až roku 1938 a trvala pouhý rok. Architektem byl Klaudius Madelmayer (proslaven rekonstrukcí Velehradu), vysvěcení provedl biskup ThDr. Schinzel. Kostel byl částečně rekonstruován v letech 1988, 1997, 1999 a 2000. Dnes patří Želeč pod správu ...
Ivo Rozehnal - podle webu brodekupv.dp, 22.9. 2014