Původně tvrz ze 16.stol. (Václav Želevský z Počenic). Po r. 1578 přestavěna na renesanční zámek, r. 1833 majitel Gustav hrabě Kálnoky přeměňuje zámek k hospodářským účelům, ve 20. stol. byty, totální přestavba objektu. V sousedství sýpka z počátku 19.stol.
Bývalá zámecká budova
© Ivo Rozehnal, 09/2014
Graficke pismenko Vesnice Želeč patřila olomouckému biskupství (listina J. Zdíka z r. 1131). Nejpozději v 16. stol. zde vzniká tvrz, písemně doložená r. 1554. Vlastníkem je Václav Želevský z Počenic, který ji zapisuje jako léno se stejnojmennou vsí. Po r. 1578 je přestavěna na menší patrový zámek v renesančním slohu. Úpravy zámku proběhly pravděpodobně v 18. stol.. Od r. 1833 se stává majitelem Gustav hrabě Kálnoky, majitel panství Brodek u Prostějova. Ten zámeček změnil v hospodářskou budovu. Tomuto účelu sloužila i v době socialismu, ale nakonec v ní vznikly byty. Budova tak byla zcela přestavěna. Vedle budovy zámku stojí zajímavá sýpka z 18. stol. ...
Ivo Rozehnal - zdroje: infotabule v místě, weby krasnecesko.cz a forum.valka.cz a Soupis nemovitých kult. památek okr.PV/2012, 19.9. 2014