Původní kaple vystavěna v barokním slohu. Po velkém požáru postavena kaple nová, neoslohová, zasvěcená svatému Janu Nepomuckému – vysvěcena 20. 6. 1897. Na výstavbě se kromě místních obyvatel finančně podílel kníže Bedřich Schwarzenberg s manželkou Kristýnou.
Kaple sv. Jana Nepomnuckého v Sobědraži
© Pavel Vítek 06/2014
Graficke pismenko Sobědraž je místní částí obce Kostelec nad Vltavou. Nachází se 12 km severozápadně od Milevska a 25 km severně od Písku. Kapli sv. Jana Nepomuckého najdeme v centru obce na návsi.

popis

První zmínka o obci pochází až z roku 1800. Původní kaple byla vystavěna v barokním slohu. Po velikém požáru v obci roku 1892, kdy shořela část vesnice včetně kaple, bylo rozhodnuto postavit ve vsi kapli novou. Návesní kaple je zasvěcená svatému Janu Nepomuckému. Kromě místních obyvatel se na stavbě kaple finančně spolupodílel i kníže Bedřich Schwarzenberg, který zakoupil do kaple zvon. Kněžna Kristýna ze Schwarzenbegu opatřila novou kapli

Písek  (PI)
    Sobědraž