Starokatolický kostel v Šumperku z let 1912-14. Stavba moderního stylu s prvky secese. Architekt stavby Clemens M. Kamer.
Kostel svatého Jana Evangelisty
Graficke pismenko Starokatolický kostel v Šumperku vznikl v letech 1912-14. Jedná se o stavbu moderního stylu s prvky secese. Architektem stavby byl slavný vídeńský Clemens M. Kamer.
Kostel vznikl z důvodu silné starokatolické obce na šumpersku, která od svého vzniku (r.1899) postrádala odpovídající místo. Před výstavbou se konaly bohoslužby např. v hostinci Na vyhlídce, radnici, zámku, střelnici, ale i v kostele sv. Barbory (o něj vedla neúspěšně i dlouhotrvající spor s katolickou církví). Svému účelu tak slouží kostel od 8.9.1914.
Ve velké věži nad vstupem se nachází dva zvony. V interiéru kostela je např. památník obětem 1.sv.války se jmény padlých ze šumperské starokatolické církve. Od roku 2007 je kostel veden jako kulturní památka.

Ivo Rozehnal - zdroje - weby města Šumperk a turistika.cz, 12.5. 2015