Morový sloup, který nyní zdobí horní část zábřežského Masarykova náměstí, byl postaven roku 1713.
Morový sloup

Morový sloup v Zábřehu

Graficke pismenko Morový sloup dal postavit zdejší sládek Karel Josef Počta, který pracoval v nedalekém pivovaru, jako památku na morovou epidemii, která tehdy na Zábřežsku a okolí mohutně řádila. Byl postaven z maletínského pískovce. Vlastní sloup je uzavřen ve čtverhranné zahrádce vymezené kuželkovým zábradlím ukončeným kamennou parapetní deskou. V nároží zahrádky jsou umístěny po všech stranách malé pilíře, na nichž figurují sochy svatého Rocha, svatého Šebestiána, svatého Jana Nepomuckého a svatého Floriána. Uprostřed zahrádky se tyčí velký sloup vyrůstající rovněž ze čtvercového pilíře, na kterém je vytesán rok postavení sloupu (1713). Pod letopočtem je umístěn otvor, ve ...
František Kinař / zdroj: Otevřená encyklopedie Wikipedie - http://cs.wikipedia.org/wiki/Morový_sloup_(Zábřeh), 27.8. 2014