kostel sv. Germana z Paříže

Saint-Germain-en-Laye
Kostel svatého Germana z Paříže postavený v novoklasickém architektonickém stylu 18. století.
Saint-Germain-en-Laye je francouzské město v západní části metropolitní oblasti Paříže. Leží v départementu Yvelines v regionu Île-de-France.
30.5. 2017

historie

Původně královské město bylo založeno Robertem II. roku 1020, králové sídlili ve zdejším zámku vystavěném na místě bývalého hradu mezi roky 1364 a 1367. Mimo jiné se zde narodil a dvacet let sídlil Ludvík XIV., narodil se tu i jeho bratr Filip I. Orléanský a během svého exilu zde pobýval anglický král Jakub II., který je pohřben ve zdejším kostele. Francouzská revoluce město přejmenovala na Montagne-du-Bon-Air, později se však městu vrátil

German z Paříže (*496 u Autunu +28. května 576 Paříž) je francouzský světec, který byl v letech 550-576 pařížským biskupem. V liturgickém kalendáři se připomíná 11. října. German je patronem vězňů, zajatců a hudby. Je vzýván proti požárům a horečce. K jeho atributům patří biskup, řetězy a hořící dům. German se narodil poblíž Autunu v Burgundsku a žil jako poustevník. V roce 530 byl vysvěcen na kněze. O deset let později se stal opatem kláštera