Empírová stavba z let 1804-1805. Jednotná podélná jednolodní stavba orientovaná severojižním směrem. Areál kostela je ohraničen zdí se dvěma branami datovanými do let 1821 a 1845. Současný kostel byl vystavěn na místě staršího.
Kostel svatého Mikuláše
Graficke pismenko První zpráva o maletínské faře pochází z roku 1583, ale zřejmě existovala mnohem dříve. Současný kostel byl vystavěn na místě staršího podle projektu Jana Sarkandera Thalherra
František Kinař - zdroj: Otevřená encyklopedie Wikipedie - http://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_svatého_Mikuláše_(Starý_Maletín), 25.8. 2014

popis

Jednotná podélná jednolodní stavba,orientovaná severojižním směrem. Kněžiště odsazené, segmentově ukončené. K jeho východní zdi přiléhá čtyřboká sakristie, k západní zdi obdobný depozitář. Loď je obdélná s hranolovitou věží vystupující nevyvinutým rizalitem v ose jejího jižního průčelí. Fasády hladké, prolomené okny se segmentovým záklenkem. Hlavní vstup do kostela je podvěžím, boční jsou portály po obou stranách lodi. Areál kostela je

není známo
     Šumperk  (SU)