Empírová stavba z let 1804-1805. Jednotná podélná jednolodní stavba orientovaná severojižním směrem. Areál kostela je ohraničen zdí se dvěma branami datovanými do let 1821 a 1845. Současný kostel byl vystavěn na místě staršího.
Kostel svatého Mikuláše
Graficke pismenko První zpráva o maletínské faře pochází z roku 1583, ale zřejmě existovala mnohem dříve. Současný kostel byl vystavěn na místě staršího podle projektu Jana Sarkandera Thalherra
František Kinař - zdroj: Otevřená encyklopedie Wikipedie - http://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_svatého_Mikuláše_(Starý_Maletín), 25.8. 2014

popis

Jednotná podélná jednolodní stavba,orientovaná severojižním směrem. Kněžiště odsazené, segmentově ukončené. K jeho východní zdi přiléhá čtyřboká sakristie, k západní zdi obdobný depozitář. Loď je obdélná s hranolovitou věží vystupující nevyvinutým rizalitem v ose jejího jižního průčelí. Fasády hladké, prolomené okny se segmentovým záklenkem. Hlavní vstup do kostela je podvěžím, boční jsou portály po obou stranách lodi. Areál kostela je