Kostel svatého Stanislava v Hynčině je barokní jednolodní plochostropá stavba bez architektonického detailu z roku 1722.
Kostel svatého Stanislava (Hynčina)
Graficke pismenko Obec Hynčina se nachází v okrese Šumperk, kraj Olomoucký. Z kulturních památek je nejvýznamnější farní kostel sv. Stanislava, který byl postaven na místě dřevěného kostela v roce 1722. Kostel ožívá jednou za měsíc, kdy se koná mše svatá. Ze silnice vede ke kostelu malá, neprošlapaná cesta.
21.5. 2017

historie

Hynčina byla poměrně brzy farní vsí, kostel stával původně na kopci zvaném Kirchberg. Po příchodu nových osadníků z Bavorska byl v 16. století postaven nový, zprvu dřevěný kostelík, zasvěcený svatému Stanislavovi. Tato stavba byla roku 1722 nahrazena kamenným kostelem, v roce 1785 tu byla zřízena lokálie a v roce 1843 fara. Věž kostela byla upravena v letech 1851-1854.

pověsti

O Hynčině vypráví pověst, že tato ves vděčí za své jméno jednomu osadníkovi jménem Heinz. Tuto legendu však nelze historicky doložit, takže zůstává opravdu jen legendou. Pravděpodobnější je domněnka, že stará Hynčina byla založena asi za Jindřicha II. z rodu Berky z Dubé, olomouckého biskupa, který zemřel roku 1333. Název obce Hynčina byl odvozen od jména zakladatele: Jindřich, německy Heinrich nebo Heinz.

popis

Kostel sv. Stanislava je orientovaná jednolodní plochostropá stavba bez architektonického detailu s nepatrně odsazeným, rovně ukončeným kněžištěm s uťatými rohy. Na severní straně přiléhá ke kněžišti čtyřboká, valeně zaklenutá sakristie. K obdélné lodi na západě přiléhá hranolovitá věž. Hladké fasády jsou prolomeny okny s půlkruhovým záklenkem. Hlavní vstup do kostela je podvěžím, boční je umístěn v jižní stěně lodi. V západní části lodi je

František Kinař - zdroj: Otevřená encyklopedie Wikipedie - http://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_svatého_Stanislava_(Hynčina), 25.8. 2014

Šumperk  (SU)
    Hynčina