Kostel Všech svatých je památkou pozdně renesanční architektury z roku 1603. Je to jednolodní stavba s polygonálním závěrem a šestibokou věží nad střešním hřebenem. Empírová předsíň byla postavena v roce 1833.
Kostel Všech svatých (Bratrušov)
Graficke pismenko Obec Bratrušov se nachází v okrese Šumperk. Pokud přijíždíte od Hanušovic, je Bratrušov téměř předměstím Šumperka. Nejcennější památkou v obci je místní římskokatolický kostel Všech svatých.
22.5. 2017

historie

Kostel Všech svatých je památkou pozdně renesanční architektury z roku 1603. Původně měl sloužit nekatolickým bohoslužbám; později však byl katolizován. V roce 1784 k němu byla přistavěna katolická fara. V kostele se konají pravidelné nedělní bohoslužby.

popis

Kostel Všech svatých v Bratrušově je jednolodní kostel s polygonálním závěrem a šestibokou věží nad střešním hřebenem. Klenba je zvenku jištěna dvakrát odstupněnými opěrnými pilíři. Ve vnější fasádě nad okny jsou střílny, pod římsou je po celé délce lemován pásem značně poškozených sgrafit. Ke kostelu přiléhá empírová předsíň z roku 1833. Stavba je značně rustikální.

Šumperk  (SU)
    Bratrušov