Kaple sv. Rocha v Ramzové je postavena ve stylu novogotickém za použití cihel a kamene, je zaklenuta valenou klenbou a její podobu zvýrazňuje sedlová střecha s jehlancovitou věžičkou.
kaple sv. Rocha - Ramzová
Graficke pismenko Ramzová je vesnice ležící v Olomouckém kraji, v okrese Jeseník. Je částí obce Ostružná, od které leží asi 1 km severovýchodním směrem. Nevelká vesnice Ramzová se choulí v Ramzovském sedle, které leží ve výši 760 m n. m. Vesnicí prochází historická zemská hranice Moravy a Slezska. Sedlo odděluje Hrubý Jeseník a Rychlebské hory.

historie

K duchovním potřebám zdejších obyvatel zřejmě dlouho sloužila dřevěná kaple. Ta byla nahrazena v letech 1896–1897 zděnou stavbou kaple, skoro by se dalo říci kostelíku. V roce 1997 v Ramzové proběhly oslavy 100. výročí kaple, která za minulého režimu zchátrala a teď se jí začalo opět blýskat na lepší časy. Před kaplí byly v rámci oslav slouženy mše. Následně se mše sloužívala každou prázdninovou neděli. Později se však kaple opět uzavřela a

popis

Novogotická kaple pochází z r. 1897. V interiéru se nachází oltář s obrazem sv. Rocha, obrazy Srdce Pána Ježíše a Panny Marie s dítětem aj. V kapli se nachází také pamětní deska obětem 1. světové války.