Římskokatolický farní kostel svatého Bartoloměje, původní stavba z doby po roce 1600 barokizována v letech 1732-1734. Uvnitř skupina dřevěných soch a kazatelna. Nástropní malby Aloise Baucha z konce 19. století.
Kostel sv. Bartoloměje

Římskokatolický farní kostel svatého Bartoloměje

Graficke pismenko Ve volném prostoru, obklopena zdí zrušeného hřbitova, stojí orientovaná jednolodní architektura, postavená z lomového kamene (část věže) a cihelného zdiva omítnutého hladkou vápennou omítkou šedé barvy (sklo), okrové (stěny) a bílé (členění). K obdélné lodi s pravoúhle zakončeným presbyteriem jsou na severní straně připojeny sakristie a kaple obdélného půdorysu, na jižní straně čtvercová předsíň, v západním průčelí představěna věž, k níž je ze severní strany připojeno šnekové schodiště s plechovou střechou. Hlavní vstup pravoúhlý, v ploše věže nad sebou dvě střílny, zvonicová část s pravoúhlými okny ze všech stran, v horní části ...
František Kinař - Zdroj: Seznam kulturních nemovitých památek okresu Jeseník (Olomouc 2001), 25.8. 2014

popis

Barokně upravená architektura z let 1732 – 1742. V jádru (zvláště věž) renesanční stavba postavená po roce 1600. Plány na přestavbu připisovány M. J. Kleinovi. Nástropní malby z konce 19. století od Aloise Baucha z Vidnavy. R. Zuber předpokládá, že fara byla ve Vlčicích od jejího založení, tzn. asi od poloviny 13. století. Ke konci 16. století se stali majiteli vlčického statku Maltitzové, kteří drželi nad farou patronátní právo a obec