Moje místa 0
Římskokatolický farní kostel svatého Filipa ve Vápenné je klasicistní stavba z let 1780-1781 s barokním mobiliářem a se starým hřbitovem obehnaným kamennou zdí.
kostel sv. Filipa - Vápenná
Graficke pismenko Obec Vápenná se nachází v okrese Jeseník. Sousedí na severu s obcí Černá Voda a s městem Žulová, na západě s obcí Skorošice, na jihu s obcí Lipová-lázně a na východě s obcemi Česká Ves a Stará Červená Voda. Od okresního města Jeseník je vzdálena 10 km a od krajského města Olomouc 78 km. V obci se nachází farní kostel zasvěcený sv. Filipu - jáhnovi.

historie

Obec Vápenná se až do roku 1949 jmenovala Zighartice. Zighartice jsou zmiňovány v pramenech prvně až roku 1358, navíc jsou již o šedesát let později v seznamu majetku vratislavských biskupů uvedeny jako pusté. Teprve roku 1576 rozhodl vratislavský majitel ves obnovit a ta potom již poměrně rychle rostla. Počátkem 17. století se značná část poddaných zabývala těžbou dřeva a vedle pily zde byly již také dvě vápenné pece. Za třicetileté války byla

popis

Kostel sv. Filipa jáhna je klasicistní architektura postavená v letech 1780-1781. Plány zpracoval nepochybně některý z biskupských stavitelů. Nástropní malby jsou patrně dílem malíře Aloise Baucha z přelomu 19. a 20. století. Stará hřbitovní zeď pochází z počátku 19. století. Kostel je orientovaná podélná jednolodní stavba, skládající se z lodi, odsazeného polygonálně zakončeného presbyteria, na jehož severní stranu přiléhá sakristie, a

František Kinař - Zdroj: Seznam kulturních nemovitých památek okresu Jeseník (Olomouc 2001), 25.8. 2014