Kostel sv. Kateřiny pochází z r. 1801. Jednolodní neorientovaná stavba na pravoúhlém obdélníkovém půdorysu je zakončena pravoúhlým presbytářem s okosenými rohy. Z presbytáře vybíhá na levé straně sakristie čtvercového půdorysu. V průčelí se nachází hranolová věž.
Kostel sv. Kateřiny - Uhelná
Graficke pismenko Obec Uhelná se nachází v moravském Slezsku, v okrese Jeseník. Uhelná sousedí na západě s městem Javorník, na jihu s Polskem a na východě s obcemi Skorošice, Vlčice a Bernartice. Od okresního města Jeseník je vzdálena 21 km a od krajského města Olomouc 87,5 km. V obci se nachází římskokatolický farní kostel svaté Kateřiny, postavený roku 1801.

historie

V nejstarších dobách Uhelné bychom zde kostel hledali marně. Uhelná patřila od nejstarších dob do vlčické farnosti, a to až do roku 1582, kdy byla fara ve Vlčicích zrušena. Poté docházeli místní lidé na bohoslužby až do vzdálených Skorošic. Po skončení třiceti války se opět začalo myslet i na duchovní věci, pro člověka tak důležité, a tak v roce 1678 byla ve Vlčicích opět obnovena farnost a Uhelná se stala součástí zdejšího farního obvodu.

popis

Jednolodní neorientovaná stavba kostela na pravoúhlém obdélníkovém půdorysu je zakončena pravoúhlým presbytářem s okosenými rohy. Z presbytáře vybíhá na levé straně sakristie čtvercového půdorysu. Průčelí vrcholí centricky umístěnou hranolovou věží, mírně předstupující před štítovou zeď. Je členěno třemi osami, hlavní vstup je situován centrálně. Boční fasády jsou členěny čtyřmi osami, fasáda sakristie jednou osou na každé straně. Venkovní

František Kinař - zdroj: Seznam nemovitých kulturních památek okresu Jeseník (Olomouc 2001) --- Internetové stránky obce Uhelná, červen 2003, 25.8. 2014