Kostel sv. Václava je jednolodní budova, která je typickou ukázkou stavební památky josefínské doby. K vysvěcení kostela došlo v roce 1788.
Kostel sv. Václava - Lipová-lázně
Graficke pismenko Obec Lipová-lázně se nachází v okrese Jeseník. Sousedí na severu s obcemi Česká Ves, Vápenná a Skorošice, na jihozápadě s obcí Ostružná, na jihovýchodě s obcí Bělá pod Pradědem a na východě s městem Jeseník. Je vzdálena 4 km západně od okresního města Jeseník a 41 km severně od krajského města Olomouc. V obci se nachází římskokatolický farní kostel sv. Václava, klasicistní z let 1787–1788.

historie

Lipovský kostel je jediným chrámem na Jesenicku, který je zasvěcen svatému Václavu. Dal jej postavit císař Josef II., kterého dosud připomíná mramorová deska v předsíňce kostela s nápisem, který v překladu zní: „V upomínku na císaře Josefa II. – zakladatele zdejšího kostela.“ Základní kámen pro stavbu kostela byl položen dne 10. května 1787. Stavbu prováděl zednický mistr Mühatsch z Krnova. Kostel byl vysvěcen 2. listopadu 1788 a zároveň zde

Jeseník  (JE)
    Lipová-lázně