Římskokatolický farní kostel sv. Tří králů v Ostružné je pozdně barokní stavba z roku 1794.
Graficke pismenko Obec Ostružná rozkládající se po obou stranách moravsko-slezské hranice, se nachází v okrese Jeseník. Obec sousedí na severozápadě s Polskem (gmina Stronie Śląskie), na západě s městem Staré Město a obcí Branná, na jihu s obcí Jindřichov a na severovýchodě s obcemi Bělá pod Pradědem a Lipová-lázně. Od okresního města Jeseník je vzdálena 11 km a od krajského města Olomouc 67,5 km.
Dominantou obce Ostružná je farní kostel sv. Tří králů. Nachází se při silnici spojující Hanušovice a Jeseník. Je to pozdně barokní stavba z roku 1794. V něm se nacházejí dva obrazy Jana Kryštofa Handkeho - Klanění tří králů na hlavním oltáři a sv. Ondřej Velinský na bočním oltáři, oba s četnými pozdějšími přemalbami, pocházející ze zrušeného kostela P. Marie na Předhradí v Olomouci.

historie

Vesnice Ostružná byla založena roku 1561 za Václava ze Zvole na jeho kolštejnském panství. Původní německý název vsi byl Sparrenhau a odkazoval k rubání klád - ves měla od založení především dřevařský charakter. Až později z něj vzniklo Spornhau, což bylo v 19. století, když vznikl český název, mylně vztaženo ke slovu Sporn = ostruha. Brzy po založení byla ve vsi dědičná rychta, kostel a luteránská fara, která ovšem za třicetileté války

popis

Inventář z roku 1804 uvádí, že do nově postaveného kostela (dokončen 1794) byly převezeny dva obrazy ze zrušeného chrámu Panny Marie v Olomouci. Obraz Klanění tří králů se stal součástí hlavního oltáře, obraz sv. Ondřeje Velinského byl osazen do oltáře bočního. Podle autobiografie měl Handke ke kostelu Panny Marie na olomouckém předměstí zvlášť blízký vztah, který se projevoval v tom, že v něm pochoval v červnu 1742 první manželku, o rok později

František Kinař - Zdroj: VLASTIVĚDNÝ SBORNÍK, SEVERNÍ MORAVA - svazek 69/1995, 25.8. 2014