Senomaty

Senomat
Hradiště zmiňuje Josef Ladislav Píč r. 1909 bez udání konkrétní polohy. J. Bubeník jej ztotožnil s lokalitou Hradisko nad soutokem Hostokryjského a Rakovnického potoka. Bez výzkumu nelze existenci hradiště potvrdit, nálezy keramiky (dnes nezvěstné) halštatské, laténské a raně středověké.
Soutok Rakovnického a Hostokryjské potoka.
© Prudký Martin, 08/2014
Graficke pismenko Hradiště se nachází na plochém území, jižně od silnice vedoucí ze Senomat do Rakovníka a přístupné je z ulice U Rybníka. Ze severu je chráněno Rakovnickým a z východu Hostokryjským potokem. Nedaleký Šibeniční vrch je převyšuje o několik desítek metrů.
Prudký Martin, 24.8. 2014

historie

Hradiště na okraji Senomat bylo poprvé zmíněno Josefem Ladislavem Píčem, jedním ze zakladatelů české archeologie. Tento ctihodný muž ukončil, pro spory o Rukopisy, předčasně svůj život sebevraždou. L. Píč neuvedl konkrétní lokalitu, v současnosti se o Senomaty zajímal J. Bubeník, který ji pracovně ztotožnil s lokalitou Hradiště nad soutokem Hostokryjského a Rakovnického potoka. Tu dosud nikdo neprozkoumal, existenci hradiště zde proto nelze

Prudký Martin podle Encyklopedie hradišť v Čechách - V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek, 24.8. 2014