zámek Nový Dvůr

venkovská rezidence augustiniánů
Venkovská rezidence augustiniánů z let 1680-1684 s hospodářským dvorem. Od r. 1785 sloužila jako obydlí úředníků třeboňského panství. R. 2004 obnova objektu, vznik válcovitého věžovitého přístavku. Soukromý majetek - slouží jako residence pro Safari resort. Přístupný pro ubytované hosty.
Pohled na zámeček od jihozápadu
Graficke pismenko Hluboká u Borovan je vesnice v okrese České Budějovice. Nachází se asi 2,8 km východně od Borovan.
První písemná zmínka je z r. 1357.
Jižně od vesnice kolem řeky Stropnice se rozkládá národní přírodní rezervace Brouskův mlýn a dále přírodní památka Žemlička.
Obcí prochází cyklistická stezka 1050.
Jaroslav Špiroch, Wikipedie,mapy.cz, 13.5. 2020

historie

Vesnice Hluboká u Borovan náležela od 2. pol. 15. století borovanskému klášteru augustiniánů (dostal ji darem od budějovického měšťana Petra z Lindy). Probošt Konrád Fischer založil poblíž vesnice Hluboká v letech 1680-1684 nový dvůr, který nesloužil jen jako hospodářský, ale zároveň i jako venkovská rezidence pro řádové příslušníky. V obytné rezidenci měli mešní kapli, jejíž oltář se zde nacházel ještě v r. 1840 a později byl přenesen do

Tvrze,hrady a zámky Českobudějovicka, Daniel Kovář, Historicko-vlastivědní spolek v Č.Budějovicích, 2011, Jaroslav Špiroch, 21.8. 2014
     České Budějovice  (CB)
    Hluboká u Borovan