Rokokově upravený renesanční zámek v podobě po přestavbě z let 1772-1775. Po r. 1990 stavbu zrestituovali původní majitelé a po nutných opravách pronajali rodině Carla Albrechta Waldsteina do r. 2005 jako rodinné sídlo. Běžně nepřístupný zámek je nabízen pro konání svateb nebo k pronájmu.
Zámek v Zaluženech
© Pavel Vítek 06/2014
Graficke pismenko Zalužany se nacházejí 19 km jižně od Příbrami a 14 km východně od Březnice. Okolo obce prochází silnice I/4 Praha – Strakonice. Železniční trať obcí neprochází a nejbližší stanice je ve městě Mirovice, vzdáleném 6 km jihozápadně. Zámek najdeme západně od centra obce v parku nedaleko od kostela sv. Karla Boromejského.

popis

První písemná zpráva o obci pochází z roku 1291. První zmínky o stavbě na místě nynějšího zámku pocházejí z konce 13. století. Původně zde stál klášter benediktinů na Ostrově u Davle. Pozdější tvrz vlastnila ve 14. stol. česká královská komora. Pak od poloviny 14. století až do konce 18. století byla tvrz a později zámek ve vlastnictví různých majitelů. V průběhu těchto let byla tvrz přestavěna na zámek v renesančním stylu. V 18. stol.