viničný sloup

viničný křížek
Viničný sloup u Zeměch nechala postavit kolem roku 1715 velkovévodkyně Anna Marie Toskánská. Pískovcový sloup původně vrcholil hlavicí, zdobenou motivem vinných hroznů a zakončenou kamenným křížem. Dodnes se dochovala jen polovina spodní části dříku.
Torzo viničního křížku u Zeměch
© Pavel Vítek 03/2014
Graficke pismenko Zeměchy jsou část města Kralupy nad Vltavou. Nacházejí se asi 3,5 km od centra Kralup. Severně od obce vede silnice Praha – Velvary a silnice vedoucí do Olovnice a Kladna. Nachází se zde i železniční zastávka na trati Kralupy nad Vltavou Louny. Torzo viničního křížku stojí mezi vlakovou zastávkou a křižovatky silnice, kde odbočuje silnice do Zeměch.

popis

První písemná zmínka o vesnici pochází z roku 1238. Viničný sloup, symbol ochrany nedaleké vinice, pochází z doby kolem roku 1715. Iniciátorem stavby sloupu, stejně jako místního kostela, byla velkovévodkyně Anna Marie Toskánská. Okrouhlý pískovcový sloup původně vrcholil hlavicí, zdobenou motivem vinných hroznů a zakončenou kamenným křížem. Dnes se dochovala zhruba polovina spodní části dříku. I tato menší část sloupu je však chráněnou