Moje místa 0
Roku 1929 zahájena výstavba lesního hřbitova, r. 1930 postavil podle projektu F. Knoblocha architekt Erwn Tschnirch jednoduchou obdélnou kapli s polygonálním závěrem a hranolovou věží v průčelí. Po válce a odsunu německého obyvatelstva hřbitov i kaple značně zchátraly. Po r. 1989 opravována.
Kaple sv. Prokopa na Lesním hřbitově u Provodína
© Pavel Vítek 07/2014
Graficke pismenko Lesní hřbitov s kaplí sv. Prokopa se nachází asi kilometr a půl severozápadně od obce Provodín, asi 10 km jihovýchodně od České Lípy. Najdeme je u silnice vedoucí z Provodína do Srní a Zákup. V obci Provodín je na železniční trati Česká Lípa – Bakov nad Jizerou stanice, která ale nese název Jestřebí. Nejvýraznější dominantou okolí Provodína je osamocený vyvřelý čedičový suk Lysá skála, nazývaný též Spící panna, s nadmořskou výškou 419 m. Leží nedaleko nad kaplí sv. Prokopa a lesním hřbitovem. Z vrcholu je krásný rozhled na krajinu Máchova kraje a Lužických hor.

popis

V roce 1927 obecní úřad v Provodíně rozhodl o výstavbě kaple (tehdy se nazývala kostelem) na nově vzniklém lesním hřbitově. Roku 1929 bylo započato s výstavbou hřbitova a roku 1930 pak s výstavbou kaple, která byla téhož roku předána k používání. Projekt k výstavbě kaple byl zpracován Francem Knoblochem, stavbu provedl stavitel a architekt Erwin Tschirnich z Mimoně. Jelikož obyvatelstvo obce bylo převážně německé národnosti, bylo po druhé