Nymphaeum je místo zasvěcené nymfám pramenů. Nejdůležitější nymphaeum v Side se nachází naproti hlavní městské bráně. Byla to třípatrová budova s bohatě zdobenou fasádou, která se zvedala nad vodní nádrž. Sochy a reliéfy, které zdobily nymphaeum, jsou vystaveny v místním archeologickém muzeu.
Nymphaeum v tureckém Side
© Pavel Vítek 07/2019
Graficke pismenko Side je město antického původu v jihoturecké provincii Antalya v okrese Manavgat ležící na pobřeží Středozemního moře asi 75 km východně od Antalye. V letních měsících je vyhledáváno rekreanty pro své písčité pláže. Nymphaeum v Side se nachází v severní části starobylé čtvrti města, v těsné blízkosti autobusového nádraží.

historie

Nymphaeum je místo zasvěcené nymfám pramenů, také jeskynní svatyně. V podstatě jde o velkou kašnu s tekoucí vodou, fasádou, fontánami a kaskádami. Ve velkém a prosperujícím městě jako bývalo Side systém zásobování obyvatel vodou hrál velmi důležitou roli. Voda přiváděná do města byla dodávána do lázní a soukromých rezidencí. V římském období byl problém zajišťování vody vhodné kvality pro města řešen stavbou akvaduktů a obyvatelé města získali

Turecko