Kaple sv. Jana Křtitele v Cepu má podobu malého kostelíka a pochází z let 1869-1871. K pravidelným bohoslužbám není využívána. Kolem obce se nachází vyhledávaná rekreační oblast.
Kaple v Cepu
© Jiří Špaček, 06/2008
Graficke pismenko Obec Cep, německy zvaná Trieschel, je prvně zmiňována r. 1404 v majetku Vavřince z Cepu a poté jeho syna Ondráčka. V r. 1482 patřila ves k panství bystřickému a v r. 1508 se výměnou stala součástí panství třeboňského. Dnešní obec s 200 obyvateli se nachází 12 km jižně od Třeboně a leží na silnici III. třídy odbočující k východu ze silnice II/154 v Hrachovišti.
Obec je stavěna v podobě podkovy jako tzv. ves obranná a je ze tří stran obklopena lesy. Turistům slouží Cepská hospoda. V okolí je soustava rybníků a Podřezanský rybník vhodný ke koupání je vzdálen asi 2 km jihozápadně. Kolem je bohatá zástavba rekreačních objektů.
Dominantou obce je kaple sv. Jana Křtitele a vodní plocha návesního rybníka s ostrůvkem.
Jiří Špaček, 15.11. 2015

historie

Cennou architektonickou památku a dominantu obce Cep představuje kaple sv. Jana Křtitele z let 1869-1871. Má spíše podobu malého kostelíka, který je tvořen čtvercovou lodí a předsazenou hranolovou vstupní věží. Věž s hodinami je kryta jehlancovou střechou na vrcholu s křížem. Na hlavním oltáři se nacházejí pozdně gotické dřevořezby sv. Barbory a sv. Kateřiny, na bočním oltáři pak stejně stará dřevořezba sv. Augustina. Kaple sv. Jana Křtitele v

Jiří Špaček (s využitím webových stránek obce Cep a farnosti Suchdol n. Lužnicí), 15.11. 2015

Jindřichův Hradec  (JH)