Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Sokolov, Sokolov
Hrady.cz
Zámek má bohatou stavební historii byl několikrát opravován a přestavován po poškození a vypálení. Poslední úpravy zámku byly provedeny majiteli rodinou Nosticů, ve druhé polovině 19. století Dnes je v zámku Okresní muzeum Sokolov.
Graficke pismenko Zámek se nachází ve středu města, jen kousek od náměstí. Tvoří jej patrová čtyřkřídlá budova s uzavřeným nádvořím a čtyřmi nárožními věžemi. Střed nádvoří zdobí kašna. Zajímavé je, že jeho severní věže jsou válcovité a jižní věže hranaté s okrouhlou spodní části. Na jižní straně je balkón s malým portálem. Nad hlavním portálem je nosticovský erb. Vnitřní dvůr s arkádami. Současná podoba zámku je z poslední klasicistní přestavby z roku 1805. V zámku sídlí od roku 2003 Krajské muzeum Sokolov. Muzeum je specializované na hornictví a návazné výroby.
7.5. 2004

historie

Na místě dnešního zámku již ve 13. stol. s největší pravděpodobností stála vodní tvrz. V době kdy se pánem Sokolova stávají Šlikové byla tvrz ve druhé polovině 15. stol. přestavěna na hrad se čtyřmi nárožními věžemi. Po bitvě na Bílé hoře bylo panství Šlikům zabaveno a prodáno Nosticům. V roce 1648 byl hrad vypálen Švédy. Protože hrad byl prakticky zničen rozhodl se jeho tehdejší majitel Jan Hartvik Nostic pro přestavbu na pohodlnější panské