Předměstský dvůr s reprezentativní obytnou částí, označovanou někdy jako zámeček; leží 1800 m SSV od okraje historického jádra Českých Budějovic. V soukromém majetku. Sídlo několika firem.
pohled od severozápadu na západní průčelí hlavní budovy (zámečku) s vjezdem do dvora
Graficke pismenko Předměstský dvůr s reprezentativní obytnou částí, označovanou někdy jako zámeček; leží 1800 m SSV od okraje historického jádra Českých Budějovic na Pražském předměstí, nedaleko severní železniční zastávky a hřbitova sv. Otýlie (Dolní ulice č. 4).
Jaroslav Špiroch, 2.7. 2014

historie

Při okrajích českobudějovického katastru vzniklo ve středověku několik dvorů, které měly převážně hospodářskou funkci. Mezi výjimky patří dnešní Pillmannův dvůr, který býval po barokní přestavbě někdy nazýván zámečkem. Nejstarším doloženým držitelem byl již r. 1396 měšťan Šrámek. Po několika dalších majitelích koupil dvůr za 2000 kop míšeňských v r. 1591 císařský solní úředník Ehrenpreis. S největší pravděpodobností právě on provedl přestavbu

Tvrze,hrady a zámky Českobudějovicka, Daniel Kovář, Historicko-vlastivědní spolek v Č.Budějovicích, 2011, Jaroslav Špiroch, 2.7. 2014

popis

Areál Pillmannova dvora tvoří na západní, severní a východní straně hospodářské budovy a jižní stranu tvoří patrové obytné křídlo. Má symetricky umístěnou nízkou věž a mansardovou střechu. Toto hmotové rozvržení objektu zřejmě vzniklo nejpozději v 16. století, jak ukazuje nejstarší veduta města od Jana Willenberga z r. 1602; hranolová věž tehdy měla dlátkovou střechu, která by mohla prozrazovat pozdně gotický původ. Svědectví o náročnosti

Tvrze, hrady a zámky Českobudějovicka, D.Kovář, Historicko-vlastivědný spolek, Č.B. 2011, Jaroslav Špiroch, 3.7. 2014