Klasicistní kostel sv. Karla Boromejského postaven v letech 1872-1874. V současnosti kostel pro veřejnost uzavřen. Mobiliář kostela a sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Anny před kostelem jsou památkově chráněny.
Kostel sv. Karla Boromejského v Zalužanech
© Pavel Vítek 06/2014
Graficke pismenko Zalužany se nacházejí 19 km jižně od Příbrami a 14 km východně od Březnice. Okolo obce prochází silnice č. 4 Praha – Strakonice. Železniční trať obcí neprochází a nejbližší stanice je v obci Mirovice, vzdálené 6 km jihozápadně. Kostel sv. Karla Boromejského najdeme v centru obce nedaleko od zámku.

popis

První písemná zpráva o Zalužanech pochází z roku 1291. V roce 1869 požádala obec o povýšení na městys. Jelikož Zalužany v té době neměly vlastní kostel, žádost byla zamítnuta. Z toto důvodu byl tedy v letech 1872 - 1874 postaven v obci klasicistní kostel a zasvěcen sv. Karlu Boromejskému. Postaven byl hlavně díky místním občanům, kteří na jeho stavbu uspořádali veřejnou sbírku. V současné době je kostel pro veřejnost uzavřen. Mobiliář kostela a