Kaple sv. Rocha z r. 1767, několikrát opravována. Při vstupu kříž z r. 1889.
© Ivo Rozehnal, 06/2014
Graficke pismenko V obci Přáslavice stojí od r. 1767 kaple sv. Rocha. Dnešní dispozice je trošku zvláštní, neboť těsně před vstupem stojí rodinný domek a stavba je v terénu díky komunikaci utopena. Kříž při chodníku pochází z r. 1889. Jeho autorkou je paní Tereza Franková z obce. Samotná kaple má barokní štít a uprostřed střechy malou šestihrannou zvonici, pokračující šikmou stříškou zakončenou makovicí. Namále měla kaple v šedesátých letech, kdy se uvažovalo o stržení stavby pro špatný stav. Občané nakonec provedli sbírku a sami kapli opravili. V průběhu posledních desetiletí probíhaly další nezbytné opravy (1993 střecha, dveře, 2003 odvlhčení zdí, 2003 ...
Ivo Rozehnal - zdroje: turistická infotabule v obci, web obce, 27.6. 2014

pověsti

Vypráví se, že kaple vznikla díky obrovskému požáru obce. Údajně v šedesátých letech 18. století pobýval císař Josef II. v Olomouci a jednu noc byl zaujat nezvyklou podívanou. Když se dozvěděl, co vlastně pozoroval, daroval finanční obnos na zvelebení vesnice. Vděční obyvatelé pak na památku postavili kapli v místech, kde oheň nakonec uhasili.
    Ivo Rozehnal - podle tur. infotabule v obci, 27.6. 2014

Olomouc  (OL)