První kaplička sv. Prokopa postavena v roce 1716. V roce 1832 zbořena. V pseudogotickém slohu vystavěna kaple nová. Zařízení přeneseno z kaple staré. Za komunistického režimu zchátralá kaple koncem 90. stol. opravována a v r. 2007 po opravě zprovozněna.
Kaple sv. Prokopa v Otvovicích
© Pavel Vítek 04/2014
Graficke pismenko Obec Otvovice se nachází 5 km jihozápadně od Kralup nad Vltavou a 15 km severovýchodně od Kladna. Obcí prochází silnice č.101 Kladno - Kralupy nad Vltavou. Obcí vede železniční trať 093 Kralupy nad Vltavou – Kladno a je zde železniční stanice. Kapli sv. Prokopa najdeme nad průjezdní silnicí uprostřed obce

popis

První písemná zmínka o Otvovicích pochází z roku 1228. První kaplička, již tehdy zasvěcená sv. Prokopovi, byla postavena v roce 1716. V kapli instalován oltář s obrazem sv. Prokopa a po stranách sochy sv. Šebestiána a sv. Rocha. V roce 1832 byla stará kaple zbořena a na jejím místě vystavěna kaple nová a větší. Vystavěna byla v pseudogotickém slohu. Do nové obdélné kaple byl přenesen ze starého kostela oltářní obraz, sochy svatých, veliký kříž a

Kladno  (KL)
    Otvovice