Zámek z počátku 19. století, nyní v majetku obce. V zámeckém parku se nacházejí zbytky staré tvrze (viz samostatné heslo).
hlavní část zámku, nyní zde sídlí obecní úřad
Graficke pismenko Malá obec Kladruby se nachází v okrese Strakonice, zhruba 10 km západně od Strakonic. Má jen necelých 140 obyvatel. Leží při severním okraji Šumavského podhůří na vedlejší silnici severně od obce Štěchovice na silnici II/172 z Katovic do Strašína. První písemná zmínka o ní pochází z r. 1405. Železnice ani turisticky značené cesty jejím územím neprocházejí.
Wikipedie, Jaroslav Špiroch, 13.8. 2018

historie

Od r. 1701 se stal majitelem statku František Sezima z Vrtby a vystavěl novou tvrz (stará tvrz - v zámeckém parku, viz samostatné heslo). O nové tvrzi je zmínka při prodeji r. 1707 Františku Karlu Villánymu. Ten však již po dvou letech prodal kladrubskou tvrz s dvorem a vsí manželům Františku Albrechtu Frueweinovi z Podolí a Anně Alžbětě, roz. Milíčovské z Braumberka. R. 1741 se dostal do dražebního řízení a v r. 1745 jej koupil Antonín Běšín z

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, kolekt., nakl.Svoboda 1986, Jaroslav Špiroch, 18.6. 2014
    Cestovatel Karel rytíř Taschek.
    Na sklonku 19. stol. vlastnila kladrubské panství rodina Tascheků. Karel rytíř Taschek byl velký cestovatel a za svého života projel téměř všechny kontinenty. Nejvíce mu učarovala východní Asie - v Číně vlastnil dokonce čajové plantáže. Taschek shromáždil na zámku slušnou sbírku orientálií - čínské a japonské zbraně, porcelánové nádobí, roucha a mnoho pohanských bůžků z té oblasti. Přímo v jeho pokoji stávala u okna socha japonského samuraje, o

S použitím článku historika prachatického muzea, p. F. Kubů, Jaroslav Špiroch, 18.6. 2014

Smrtící hora.
    Smrtící hora je les západně od Kladrub. Bylo zde nalezeno mnoho starých podkov a zbraní. Rodina rytíře Tascheka na Kladrubech požadovala, aby jí byl každý nalezený památný předmět dovezen. Pověst praví, že zde Jan Žižka z Trocnova svedl velikou bitvu, když táhl od Velkého Boru do Prachatic.
    Webb obce, Jaroslav Špiroch, 27.3. 2017

popis

Zámek stojí v dolní části obce a je přístupný od východu z hospodářského dvora. Patrová, podsklepená budova zámku je kryta mansardovou střechou, na níž je věžička s hodinami. Empírový portál je orámován dvojicemi plochých pilastrů. Zámek je necitlivě zasažen dosazením moderních velkých oken a roztodivnými přístavky. Je obklopen zámeckým parkem o rozloze 2 ha s ohradní zdí, jejíž část v místě, kde stával romantický altán, je tvarována do podoby