tvrz Vřesek

Vřísek, Břízek
Zaniklá vodní tvrz Vřesek, dnes v lokalitě zvané Břízek, s využitím přírodní skály jako opevnění. Na místě pozůstatky a náznaky v terénu. Zhruba od 19. století skála nazývána Amerika, název později přenesen i na její okolí.
Vřesek - skály tvrziště
© Jiří Špaček, 05/2017
Graficke pismenko Středočeská obec Radonice se přimyká na severovýchodě k území hl. m. Prahy. Je doložena od r. 1397 a dnes má skoro tisíc obyvatel. Na severozápadním okraji zřídila Rodinný park Amerika s řadou dětských herních prvků, jezerem s upravenými břehy na obnovených pramenech a rozlehlými výběhy pro chov koní. Začíná tu též nedlouhá naučná stezka údolím Břízek s několika informačními panely, která sleduje tok drobného Radonického potoka. U této stezky se nachází také pískovcová skála, porostlá borovým lesem, kdysi místo tvrze Vřesek, později zvané Vřísek nebo Břízek. Údolí však již leží na katastrálním území sousední obce Jenštejn.
9.7. 2017

historie

Na území Jenštejna byly ve 14. století dvě tvrze: Jenštejn a Vřesek. Jenštejnská tvrz byla později upravena na hrad. Tvrz Vřesek stávala na oválné skále poblíž Radonic. V současné době má celé údolí jméno Břízek. Vřesek nebyla ani tak tvrz jako spíše svobodný dvůr patřící pražským klášterům. Řízen byl tak zvaným hamfestem či hantfestem, což ve staré češtině znamenalo písemné potvrzení udělených výsad, svobod, privilegií či majetkových práv

Michal Šorm (zdroj: Václav Kovanda, Jenštejnský občasník a web obce), redakčně doplnil Jiří Špaček, 16.6. 2014

popis

Výzkum provedený r. 2000 detekčním přístrojem z iniciativy kronikáře Václava Kovandy prokázal pod vrstvou hlíny a pod kořeny stromů základy pěti větších obdélníkových staveb včetně kruhové základny obranné věže. Na straně východní, kde byla skála nejpřístupnější, byly objeveny dnes již velice pozměněné zbytky umělého příkopu, přes který pravděpodobně vedl padací most. Těsně vedle byly objeveny zbytky základů strážního domku. Dvůr neměl žádné