Původní kaple z roku 1788 stála na místě té současné a byla zasvěcena sv. Janu Nepomuckému. Kapacitně nevyhovovala. V letech 1926 – 1927 vystavěna nová kaple v novogotickém slohu zasvěcená Panně Marii a sv. Václavovi.
Kaple Panny Marie a sv. Václava v Pechově Lhotě
© Pavel Vítek 06/2014
Graficke pismenko Obec Pechova Lhota se nachází 9 km severozápadně od Milevska. Obec je místní části obce Hrejkovice. Kaple Panny Marie a sv. Václava leží na návsi v jižní části obce.

historie

První zmínka o vsi pochází z roku 1421. Původní kaple z roku 1788 stála na místě té současné a byla zasvěcena sv. Janu Nepomuckému. Tato poměrně malá kaple kapacitně nevystačovala potřebám věřících. Proto se uvažovalo o stavbě kaple nové. Ta byla zahájena r. 1926 a za rok byla dostavěna. Výstavba se mohla uskutečnit díky finanční sbírce místních občanů, kteří se také podíleli na stavbě kaple svou prací. Kaple je postavena v novogotickém stylu,

popis

Kaple má obdélníkový půdorys. Na vrcholu věžičky je umístěn kovový kříž, který pochází z původní barokní kaple a také původní zvon z roku 1889. Byl pořízen jako náhrada zvonu, který praskl. Na zadní části střechy je původní křížek, který býval na věži dříve zde stojící kaple. Na stropě a na stěnách kaple je původní výmalba pocházející z 20. let minulého století. Na čelní stěně u vchodu je mramorová deska se jmény místních občanů padlých v první