Hrady.cz
Původní barokní sloup během doby zničen, dochovalo se pouze torzo. Obec Sazená mariánský sloup začátkem 21. stol. obnovila. Vedle barokního sloupu stojí dřevěná vidlicová zvonička z 19. století. Na ní umístěn původně klasicistní zvonek, který je nyní nahrazen jeho replikou.
Mariánský sloup a zvonička v Sazené
© Pavel Vítek 03/2014
Graficke pismenko Obec Sazená se nachází 5 km severovýchodně od Velvar a 7 km severně od Kralup nad Vltavou. Obcí nevede železniční trať, nejblíže obci je železniční zastávka Nové Ouholice ve vzdálenosti 3 km, které ležící na trati z Prahy do Roudnice nad Labem. Do obce vedou jen silnice III. třídy. Ve vzdálenosti 2,5 km v Nové Vsi vede dálnice Praha - Ústí nad Labem. Mariánský sloup a vidlicovou zvoničku najdeme na silnici do Velvar po pravé straně při jízdě od barokního mostu.

popis

První zmínka o Sazené pochází z roku 1295. Pří silnici směrem na Chržín a Velvary, v části obce zvané Velká strana, stojí mariánský sloup. Původní barokní sloup byl během doby zničen a dochovalo se z něj pouze torzo. Obec Sazená za pomoci sponzorů prosadilo jeho obnovu. Ta proběhla v prvním desetiletí 21. století. Nový sloup se sochou Panny Marie zhotovil kamenosochař Pavel Kytka. Vedle zrenovovaného barokního sloupu stojí dřevěná vidlicová