tvrz Velká Střelná

Střelná, Altes Haus, Dolní tvrz
Tvrz Altes Haus vznikla ve 13. století jako ochrana vesnice a kláštera. Zanikla před r. 1552, kdy byla nahrazena druhou tvrzí. Místo leží ve vojenském újezdu Libavá.
pohled na jádro tvrze od jihovýchodu
Graficke pismenko Vesnice Velká Střelná vznikla na popud kláštera Hradisko u Olomouce počátkem 13. století. Lokátorem byl opat Hermann. Součástí Střelné, která dostala jméno po zdejším lese byl i klášter s kostelem sv. Trojice. K ochraně byla vybudována zdejší tvrz, která bývala nazývána Dolní či "Altes Haus". Pravděpodobně vznikla na základě listiny z r. 1284 vydané králem Václavem II., kdy bylo umožněno Střelnou a některá další klášterní městečka opevnit příkopy a hradbami. Zdejší tvrz tak sloužila církevním manům. V obci však časem vznikla po jejím zániku tvrz druhá, nazývaná Nová. O ní je písemný záznam z r. 1552, což alespoň nepatrně datuje ...
Ivo Rozehnal - zdroj Hrady, zámky a tvrze střední Morava / J.Heider a V.Tkáč 2014, 11.8. 2015

Olomouc  (OL)