Moje místa 0
Kostel sv. apoštolů Petra a Pavla románského původu z doby po r. 1150, barokně upraven v 18. stol. V presbytáři unikátně dochované románské fresky z doby stavby. Zeď okolního hřbitova lemována 108 jedinečnými kapličkami z let 1841-1854 s texty faráře Víta Cízy a malbami lidového malíře Fr. Mikuly.
květen 2014
Graficke pismenko Obec Albrechtice je sice v pramenech poprvé zmiňována až k r. 1352 v soupise papežských desátků děkanátu bechyňského, ale ve skutečnosti je mnohem starší, což dokládá místní kostel sv. apoštolů Petra a Pavla románského původu, který vznikl někdy po polovině 12. století. Albrechtice používají přídomek „nad Vltavou“ pro odlišení od celé řady dalších sídelních celků se stejným názvem, tok řeky je však od vlastních Albrechtic vzdálen asi 2,5 km východně. Současnou obec tvoří kromě Albrechtic ještě pět okolních vsí. V Albrechticích se křižují silnice I. třídy č. 138 (ze Zvíkovského Podhradí do Temelína) a č. 159 (z Tálína do Týna nad Vltavou). Obcí prochází ...
13.2. 2016

historie

Kostel sv. apoštolů Petra a Pavla v Albrechticích je situován na mírném návrší. Podle stavebně-historického hodnocení je stavbou v jádru románskou, datovanou do 3. čtvrtiny 12. století, je pravděpodobně dílem milevské huti a v jižních Čechách patří k nejvýznamnějším. Písemně je jeho existence prvně zmíněna r. 1360. Jeho původní románský sloh prozrazuje nyní hlavně hranolová věž s charakteristickými podvojnými okénky v nejvyšším patře.

Jiří Špaček (s využitím webových stránek obce a farnosti Albrechtice n. Vlt.), 13.2. 2016