Na místě zámečku stály od poč. 17. století dvě selské události. V r. 1725 vystavěn zámek sloužící k odpočinku milevských a strahovských premonstrátů. Dvůr se zámkem je ukázkou venkovského barokního statku. Po roce 1948 v majetku JZD, po r. 1990 v restituci navrácen původním majitelům a opravuje se.
Zámek Jenišovice u Milevska
© Pavel Vítek 06/2014
Graficke pismenko Dvůr Jenišovice se zámkem je součástí obce Přeborov. Nachází se 5 km severozápadně od Milevska. Od své mateřské obce je vzdálen 2 km západním směrem. Z Přeborova sem vede cesta špatně sjízdná i pro silniční kola.

historie

Na místě nynějšího zámku stály asi od počátku 17. století dvě selské události. Později v roce 1718 byly obě hospodářství zrušeny a místo nich tehdejší majitelé, milevští premonstráti, založili statek. V roce 1724 pak byla zahájena přestavba statku a vybudován nový dvůr. O rok později pak byl vystavěn i zámek. Byly přistavěny i další hospodářské budovy a celá areál dokončen roku 1728. Zámek původně sloužil k odpočinku nejvýznamnějších příslušníků

popis

Výstavba Jenišovického dvora se zámkem byla dokončena r. 1728 a do dnešní doby se jeho podoba téměř nezměnila. Je ukázkou venkovského barokního statku. Dvorem prochází cesta, která vede do obce Přeborov. Dvůr tvoří tři budovy postavené okolo čtvercového nádvoří. Hlavní je obdélná patrová budova zámku. Je krytá sedlovou střechou s volutově vykrojenými štíty a osmibokou věžičkou. Dvoupodlažní obytná část je vyzdobená křížovými klenbami s lunetami